Mięsne lizaki

0 (0 ocen)

Niebanalny sposób na zachęcenie dzieci, do zjedzenia obiadu. Na samo słowo: lizak, dziecko nabiera apatytu :)

Składniki:

  • Składniki:
    1 podwójna pierś z kurczaka
    Szczypta soli i pieprzu
    Jajko
    Olej do smażenia
    0,5l rosołu

Mięsne lizaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • filet 1. 1 Pierś rozciąć na filety. Każdy płat mięsa pokroić w długie paski ( z jednego fileta wyszły mi 3 paski).
  • rolować 2. Każdy pasek zwinąć w rulonik i wbić przez środek patyczek. Każdego lizaka oprószyć solą i pieprzem.
  • 3. Jajko roztrzepać, można dodać sól. Lizaki maczać w jajku i następnie obsmażyć je na rozgrzanym oleju.
  • 4. W garnku zagotować rosół. Do gorącego włożyć lizaki ( patyczkami do góry). Gotować przez 5-6 minut. Przed podaniem lizaki można obsypać można dowolnymi ziołami np. ziołami prowansalskimi, suszoną bazylią

Komentarze

Podobne przepisy