Mięsne mufinki nadziewane szpinakiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mufinki nie tylko na słodko, mięsne nadziewane szpinakiem idealnie nadają się na obiad, każdego dnia.

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
    2 cebule
    1 bułka pszenna
    2 jajka
    1/2 szklanki mleka do namoczenia bułki
    sól i pieprz do smaku
    szczypta gałki muszkatołowej
    4 ząbki czosnku
    bułka tarta lub posypka panko
    15 dkg sera żółtego
    łyżka masła
    200 g mrożonego szpinaku
    sylikonowe foremki

Mięsne mufinki nadziewane szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak podsmażamy na maśle z dodatkiem 2 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę, doprawiamy solą i pieprzem na końcu dodajemy starty ser żółty.
  • 2. Bułkę moczymy w mleku. Mięso mielimy w maszynce razem z 2 ząbkami czosnku i cebulą. Wbijamy do całości jajka, dodajemy odciśniętą bułkę i przyprawy, wszystko ze sobą łączymy.
  • 3. Formujemy małe kulki, które nadziewamy łyżką szpinaku, układamy w foremkach, posypujemy bułką tartą lub panierką panko, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 - 40 minut.
  • 4. PROPOZYCJA PODANIA : Kasza jęczmienna z sosem pieczarkowym i mięsnymi mufinkami ze szpinakiem z surówką z pekinki

Notka redakcyjna

PPWS_03-2015

Komentarze

Podobne przepisy