Mięsny duet z serem i burakami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszne kotlety mięsno-warzywno-serowe. Ciekawa odmiana tradycyjnych kotletów, która dzięki burakom i serowi wzbogacona została o witaminy, żelazo i wapń.

  • 40 min

Składniki:

  • 200 g piersi kurczaka
    200 g schabu wieprzowego
    200 g sera żółtego
    100 g buraków
    3 jajka M
    łyżka mąki
    2 łyżki majeranku
    sól, pieprz

    bułka tarta do obtoczenia, olej do smażenia

Mięsny duet z serem i burakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś kurczaka pokroić w małą kostkę a schab jeszcze w drobniejszą, włożyć do miski. Dodać do tego starte na grubej tarce buraki i ser. Wsypać mąkę, wbić jajka, doprawić majerankiem, solą i pieprzem.
  • 2. Wszystko wymieszać na jednolitą masę. Formować dowolnej ilości kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju, na wolnym ogniu dość długo, często przewracając na drugą stronę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy