Pyszne kotlety mięsno-warzywno-serowe. Ciekawa odmiana tradycyjnych kotletów, która dzięki burakom i serowi wzbogacona została o witaminy, żelazo i wapń.
40 min
Składniki:
200 g piersi kurczaka
200 g schabu wieprzowego
200 g sera żółtego
100 g buraków
3 jajka M
łyżka mąki
2 łyżki majeranku
sól, pieprz
Mięsny duet z serem i burakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś kurczaka pokroić w małą kostkę a schab jeszcze w drobniejszą, włożyć do miski. Dodać do tego starte na grubej tarce buraki i ser. Wsypać mąkę, wbić jajka, doprawić majerankiem, solą i pieprzem.
2.Wszystko wymieszać na jednolitą masę. Formować dowolnej ilości kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju, na wolnym ogniu dość długo, często przewracając na drugą stronę.
Komentarze