Migdałowe ciasto z agrestem

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Cudowne połączenie chrupkich migdałowych płatków i kwaskowatych agrestowych kulek.

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 75 gramów
    - Migdały zmielone na mąkę: 75 gramów
    - cukier puder: 80 gramów
    - Jajko: 3 sztuki
    - proszek do pieczenia: 0.75 łyżeczki
    - masło: 125 gramów
    - agrest: 350 gramów

Migdałowe ciasto z agrestem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodawać stopniowo trzy rozbite wcześniej jajka. Przygotować suche składniki - mąkę pszenną przesiać, starannie połączyć ze zmielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia. Suche składniki wmieszać do masy, delikatnie połączyć. Agrest oczyścić, wypłukać i obtoczyć w dwóch łyżkach mąki pszennej i trzech łyżkach cukru pudru. Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej folią aluminiową. Na wierzchu ciasta ułożyć warstwę owoców i tak przygotowane ciasto wstawić na ok. 25 minut do piekarnika, aż do momentu gdy zrumieni się na wierzchu. Następnie posypać po wierzchu płatkami migdałowymi, ponownie wstawić do pieczenia na ok. 10 minut. Ostatecznie ciasto piec do suchego patyczka (czyli ok. 35-40 minut). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie tuż przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy