Migdałowe ciasto z agrestem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dziś zapraszam na szybkie i bardzo smaczne migdałowe ciasto z agrestem. Lekko kwaskowate z wyczuwalną nutką migdałów, idealne bo popołudniowej kawy.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    ◦125 g miękkiego masła
    ◦125 g cukru pudru
    ◦3 jajka
    ◦80 g mąki tortowej
    ◦75 g zmielonych migdałów
    ◦1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ◦1 szczypta soli

    Dodatkowo:
    ◦300 g agrestu
    ◦30 g cukru pudru
    ◦2-3 łyżki płatków migdałowych
    ◦cukier puder do posypania

Migdałowe ciasto z agrestem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszysta masę, dodajemy jajka i miksujemy na jednolita masę. Płatki migdałowe mielimy na mąkę (można użyć robota lub młynka do kawy). Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, zmielonymi migdałami i solą, dodajemy do masy jajecznej. Ciasto wylewamy do natłuszczonej, wyłożonej papierem do pieczenia, okrągłej tortownicy o średnicy 20 cm. Agrest mieszamy z cukrem pudrem i rozkładamy na cieście. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na ok. 30 minut. Po tym czasie posypujemy po wierzchu płatkami migdałowymi i pieczemy jeszcze ok. 10-15 minut do tzw. suchego patyczka.

    Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy