Mikołajkowe buciki.

0 (0 ocen)

Z tego ciasta możemy piec ciasteczka na choinkę, ale pamiętajmy o zrobieniu dziurki na zawieszkę

Składniki:

  • Ciasto półkruche.
    30 dag mąki
    10dag cukru pudru
    10 dag tłuszczu
    1 jajo i 1 żółtko
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2-3 łyżki śmietany
    cukier waniliowy.

Mikołajkowe buciki. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, dodać posiekany tłuszcz, roztrzepane jajka oraz resztę składników.
    Ciasto zagnieść i cienko rozwałkować, około 0,5 cm.
    Z tak przygotowanego ciasta wykrawać buciki .Fason i wielkość wg zapotrzebowania.
    Buciki posmarować białkiem(pędzelkiem).Po upieczenie będą ładnie błyszczały.
    Piec na natłuszczonej blasze w dobrze nagrzanym piekarniku w temp.180stop.C
    na złoty kolor. Z blaszki zdejmować gorące.

Porady

Życzę wspaniałych, udanych prezentów od Mikołaja. Christopher

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy