Miks z fasolką

0 (0 ocen)

  • Średni

Danie bardzo smaczne, niezwykle sycące i idealne na każdą domową imprezę;)

  • Średni

Składniki:

  • - fasola jaś: 0.5 kilograma
    - mięso mielone: 0.5 kilograma
    - szynka lub łopatka wieprzowa bez kości: 0.5 kilograma
    - pieczarki: 20 dekagramów
    - marchewka: 2 sztuki
    - Czerwona papryka: 1 sztuka
    - groszek z puszki: 0.5 sztuki
    - cebula: 2 sztuki
    - ogórki kiszone: 2 sztuki
    - słoik sosu meksykańskiego: 1 sztuka
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    - pikantny keczup: 3 łyżki
    - ostra papryka mielona: 1 szczypta

Miks z fasolką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę namaczać przez 12 godz. Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć. Grzyby oczyścić, pokroić w większą kostkę, podsmażyć wraz z cebulą, dodać z mięsem do fasolki. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę oraz paprykę i ogórki. Gotować ok. 1/2 godz. Mięso mielone wyrobić z 3 łyżkami bułki tartej, doprawić solą i pieprzem. Formować małe klopsiki, wrzucać do fasolki. Gotować do miękkości. Na koniec dodać osączony groszek, sos oraz keczup, doprawić do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy