Mini napoleonki z trzema kremami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać. Dodać do niej posiekaną nożem margarynę i schłodzoną śmietanę. Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto wstawić do lodówki na 20 min.
2.Część mleka (500 ml) wraz z cukrem i cukrem waniliowym zagotować. W drugim naczyniu połączyć żółtka, mąkę oraz pozostałą część mleka. Następnie przelać do wrzącego mleka. Mieszać wolno, do uzyskania pożądanej konsystencji kremu. Po ostygnięciu masę podzielić na trzy części. Dodawać kolejno: do pierwszej: wiórki kokosowe, do drugiej : kawę, a do trzeciej kakao.
3.Ciasto wyłożyć z lodówki. Rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Wycinać z ciasta koła (np. szklanką). Kłaść na blaszkę.
Wstawić do piekarnika na 30 min, lub do zarumienienia. Piec w temp. 180 st.C z termoobiegiem.
4.Po upieczeniu i wystygnięciu blatów, przełożyć je kremami.
Komentarze