1.Szklankę wody zagotować z margaryną i szczyptą soli, dosypując powoli mąkę. Gotować, ciągle mieszając, aż masa zacznie odchodzić od brzegów garnka. Tak przygotowaną masę odstawić, aby ostygła, a następnie wyrobić dokładnie z dodawanymi po jednym jajkami. Każde kolejne jajko dodajemy dopiero wtedy, gdy poprzednie całkowicie połączy się z resztą składników, a masa stanie się jednolita i błyszcząca, przypominająca konsystencją gęsty budyń.
2.Na natłuszczoną blachę nakładać łyżką lub wyciskać przez szprycę porcje ciasta, zachowując dość duże odstępy. Piec w temperaturze 220°C przez 20-30 minut. Nie otwierać piekarnika przed upływem 15 minut, bo ciasto opadnie. Gotowe ciastka ostudzić. W czasie gdy ciastka stygną, ubić śmietanę (można dodać wanilię). Ptysie przekroić na pół i napełnić bitą śmietaną (można użyć gotowej) lub dowolnym kremem.
Komentarze