Idealne danie dla tych, którzy lubią zjeść smacznie, zdrowo i tanio.
10 min
Składniki:
Porcja dla dwóch osób:
1 puszka tuńczyka bądź łososia w kawałkach (130 g)
250 g makaronu typu penne (szczególnie polecam odmianę tricolore)
1 cytryna
1 płaska łyżka soli
1 łyżka oliwy z oliwek
1 mała cebula czerwona
szczypta oregano
sok z jednej cytryny
*ćwiartka cytryny do dekoracji
Minimalizm makaronowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ten przepis można wykonać w 10 minut, aby tego dokonać należy w jednym czasie robić kilka rzeczy. Po pierwsze - wlewamy wodę do garnka dodając jedną łyżkę soli, kiedy zacznie wrzeć wrzucamy makaron i gotujemy go ok. 10 minut. W czasie, gdy makaron będzie się gotował na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę oraz wrzucamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, a gdy się delikatnie zeszkli dodajemy do niej pozbawionego sosu(bądź oleju z puszki) tuńczyka. Wszystko dokładnie razem mieszamy i dodajemy sok z cytryny oraz oregano, nie zaprzestając mieszania. Ugotowany makaron łączymy z pozostałymi składnikami na patelni i zabieramy się do konsumowania.
Porady
zamiast tuńczyka możemy użyć łososia,a zamiast makaronu penne np. kokardki bądź też świderki. Jeśli ktoś nie lubi można pominąć oregano, a dorzucić pomidorki koktajlowe.
Komentarze