Torcik makaronowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na makaron w nieco innym wydaniu.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g makaronu spaghetti
    1 łyżka oleju
    100 g kiełbasy chudej
    1 średnia marchewka
    pół czerwonej średniej papryki
    4 łyżki papryki konserwowej
    pół łyżeczki soli, pieprzu ziołowego, papryki słodkiej, czosnku suszonego
    sos: 1/2 szkl mleka
    2 jajka
    100 g mozzarelli tartej
    szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej
    tortownica o śred. 16 cm

Torcik makaronowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Następnie odcedzamy go i przelewamy zimną wodą. Tortownicę wykładamy folią aluminiową i wkładamy do niej makaron. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, paprykę myjemy i kroimy w drobną kosteczkę.Kiełbasę również kroimy w drobną kosteczkę. Na patelnie rozgrzewamy olej, dodajemy kiełbasę i ją przesmażamy. Następnie dodajemy pokrojona paprykę i startą marchewkę oraz sól, pieprz ziołowy, paprykę słodką i czosnek suszony. Mieszamy i smażymy razem przez chwilę. Na koniec dodajemy kukurydzę konserwową i mieszamy razem, zdejmujemy z ognia. W miseczce mieszamy razem składniki sosu. Na makaronie układamy zawartość patelni, lekko dociskamy i polewamy sosem jajecznym. Wstawiamy tort makaronowy do piekarnika i zapiekamy przez ok. 50 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy