Miniserniczki

0 (0 ocen)

bardzo smaczny deser, moja mała porcja ulubionego sernika

Składniki:

  • 0,5 kilograma sera twarogowego śmietankowego
    1 szklanka cukru
    1 budyń waniliowy
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1/3 szklanki oleju
    1/3 szklanki mleka
    3 jajka
    400 ml śmietanki 30 %
    3 łyżki cukru pudru
    2 śmietan-fixy
    czekoladowe płatki do dekoracji
    kilka malin do dekoracji

Miniserniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser przełożyć do miski. Dodać do niego cukier, cukier waniliowy i wymieszać mikserem do momentu, aż masa będzie gładka, bez grudek. Następnie cały czas ubijając dodać jajka oraz budyń (proszek). Na samym końcu dodać olej oraz mleko i dokładnie wszystko razem wymieszać. Porcje ciasta nałożyć do papilotek (do 3/4 ich wysokości). Piec około 30 minut w 180 st C lub do tak zwanego "suchego patyczka". Po upieczeniu ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz śmietan-fixy. Dobrze razem wymieszać. Na ostudzonych serniczkach dekoratorem wyciskać porcje bitej śmietany. Posypać płatkami czekoladowymi i na wierzchu ułożyć malinkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy