Miodowe kielichy

0 (0 ocen)

  • 50 min

Wspaniałe na domomwe przyjęcia ale nie tylko

  • 50 min

Składniki:

  • CIasto :
    2 szk mąki
    pół kostki masła
    poł szk miodu
    1 jajo
    3 łyżki kakao

    Krem:
    6 szk mleka
    po 4 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej
    300 g masła
    cukier wanilinowy
    3/4 szk cukru

    Ponadto
    dowolne owoce
    u nie pomarancza ananas kiwi i banan

Miodowe kielichy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Z podanych skł zagnieść ciasto. włożyć do lodówki

  • 2. 2. 5 szkl mleka zagotować dodać cukier, a szóstą wymieszać z mąkami. Gdy mleko bedie wrzało dodać mleko z mąkami. Gotować az zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Do gorącego budyniu dodawać po trochu i miksować masło. Wystudzić co jakiś czas miesająć by nie powstał kożuch
  • 3. Z ciasta urywać po kawałku i rowałkować. Na odwrócone kubki( czyli na dno) nałożyć folie aluminiową a na nią przyłożyć ciasto. wstawić z kubkami na 20 min do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
  • 4. 4. Kielichy wyciągnąć i ostudzić. Do zimnych wlewać krem i ozdobić owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy