miodownik Teresy

0 (0 ocen)

ciasto smaczne, najlepsze na drugi dzień.Przepis dostałam od swojej babci.

Składniki:

  • 20 dag miodu,20 dag cukru grysiku,pół kostki margaryny palmy,4 jajka, 2 łyzeczki sody oczyszczonej 60 dag mąki..Na masę trzeba kostkę masła, kostkę palmy, szklanka cukru grysiku 3 jaja , 2 łyżki kawy mielonej 2 łyżki kakao.oraz może być marmolada.

Miodownik teresy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Miodownik Teresy 1. 25 dag miodu,20 dag cukru. pół kostki margaryny palmy roztopić w garnku. Ucierając przestudzone składniki dodać mąkę,sodę i żółtka a na koniec ubite na piane białka..Wymieszać i pozostawić na noc.Masło, margarynę utrzeć na pulchną masę, połączyć z 3 jajami ubitymi z cukrem na parze .Zaparzyć 2 łyżki kawy w pół szklanki wody.Kawę przecedzić dodać 2 łyżki kakao zagotować.Po wystudzeniu łączymy z masą maślaną. 3 placki pieczemy na drugi dzień, przekładamy masą i dekorujemy wierzch placka według uznania..

Porady

Do tego placka możemy zrobić tylko połowę masy i przełożyć raz masą i raz marmoladą.Ja tak zrobiłam jak widać na zdjęciu.Najlepiej jednak smakuje z tą masą kawowo-kakaową.Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy