80 dag mięsa gulaszowego
40 dag schabu bez kości
1 papryka
2 małe cukinie
50 dag pieczarek
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
majeranek
słodka papryka mielona
mielone ziele angielski
przyprawa do grilla
vegeta
mąka
olej
szczypiorek
Misz-masz a`la gulasz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso oczyścić, pokroić w grubą kostkę. Przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką, mielonym zielem angielskim, majerankiem i przyprawą do grilla. Do mięsa wsypać mąkę i całość wymieszać. Cebulę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na oleju. W dużym garnku rozgrzać olej. Wrzucić mięso i przez jakiś czas mieszać, by mięso się nie posklejało. Jeśli zacznie się przypalać podlać odrobiną wody.Wszystkie warzywa oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Z młodej cukinii nie trzeba wyjmować środka. Po 20 minutach smażenia mięsa wrzucić warzywa. Czosnek zmiażdżyć i wrzucić do garnka. Zalać litrem wody, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem do miękkości. Jeśli sos wyjdzie za rzadki można zagęścić mąką. Ewentualnie doprawić mieszanką typu vegeta. Można podawać z kaszą lub ryżem.
Porady
Potrawa najsmaczniejsza jest z białym ryżem ugotowanym na sypko lub z kaszą perłową.
Komentarze