Misz-masz a`la gulasz

0 (0 ocen)

Dwa rodzaje mięsa i warzywa. Idealne połaczenie

Składniki:

  • 80 dag mięsa gulaszowego
    40 dag schabu bez kości
    1 papryka
    2 małe cukinie
    50 dag pieczarek
    2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    majeranek
    słodka papryka mielona
    mielone ziele angielski
    przyprawa do grilla
    vegeta
    mąka
    olej
    szczypiorek

Misz-masz a`la gulasz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyścić, pokroić w grubą kostkę. Przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką, mielonym zielem angielskim, majerankiem i przyprawą do grilla. Do mięsa wsypać mąkę i całość wymieszać. Cebulę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na oleju. W dużym garnku rozgrzać olej. Wrzucić mięso i przez jakiś czas mieszać, by mięso się nie posklejało. Jeśli zacznie się przypalać podlać odrobiną wody.Wszystkie warzywa oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Z młodej cukinii nie trzeba wyjmować środka. Po 20 minutach smażenia mięsa wrzucić warzywa. Czosnek zmiażdżyć i wrzucić do garnka. Zalać litrem wody, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem do miękkości. Jeśli sos wyjdzie za rzadki można zagęścić mąką. Ewentualnie doprawić mieszanką typu vegeta. Można podawać z kaszą lub ryżem.

Porady

Potrawa najsmaczniejsza jest z białym ryżem ugotowanym na sypko lub z kaszą perłową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy