Mleczak z aromatem cytrynowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jest banalnie prosty a jednocześnie przepyszny, idealnie wilgotny i pięknie pachnący.

  • 30 min

Składniki:

  • 25 dag margaryny,
    1,5 szklanki mleka,
    1,5 szklanki cukru,
    cukier waniliowy,
    1 łyżeczka sody oczyszczonej,
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    4 szklanki mąki,
    2 jajka,
    1,5 łyżki kakao,
    2-3 łyżki dowolnej marmolady,
    aromat cytrynowy,

Mleczak z aromatem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę zagotowujemy z mlekiem i cukrem, studzimy mieszając. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem waniliowym i kakao oraz dodajemy marmoladę. Lekko mieszamy. Jajka rozkłócamy i dodajemy do ciasta razem z kilkoma kroplami aromatu cytrynowego. Wszystko mieszamy (najlepiej widelcem) aby składniki się połączyły ale mogą pozostać niewielkie grudki.
  • 2. Ciasto wylewamy do natłuszczonej i posypanej mąką blaszki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 30 minut (aż brzegi będą odstawać od formy a patyczek wbity w ciasto będzie suchy). Ostudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czy lukrem cytrynowym.

Porady

Zamiast cukru waniliowego i aromatu cytrynowego możemy dodać kilka kropel soku i skórkę otartą z cytryny bądż też łyżeczkę cynamonu, aby uzyskać korzenny smak.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy