Mleko kokosowe

0 (0 ocen)

  • 5 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dużo tańsze i smaczniejsze niż z puszki.

  • 5 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,2 l wody mineralnej
    200 g wiórek kokosowych

Mleko kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiórki zalewamy wodą i zostawiamy na noc.
  • 2. Następnego dnia podgrzewamy wiórki do temperatury około 60°C.
  • 3. Podgrzaną wodę z wiórkami blendujemy kilka minut w blenderze kielichowym.
  • 4. Całość przecedzamy na gazie i sitku.
    Dokładnie wyciskamy mleko z powstałej papki.

    Gotowe!

Porady

Z pozostałych wiórek można zrobić mąkę kokosową lub deser np. domowe bounty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy