młoda kapustka Babci Stasi

0 (0 ocen)

  • 25 min

smak wiejskiej młodości i pachnącej wiosny!!

  • 25 min

Składniki:

  • -główka młodej zielonej kapusty
    -pęczek koperku
    -pół cebuli
    -łyżka masła
    -śmietana 18%
    -sól (do smaku)
    -cukier (pół łyzeczki )
    -pieprz

Młoda kapustka babci stasi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • młoda kapustka 1. Kapustę dzielimy na liście, każdy dokładnie płuczemy i drobno szatkujemy, cebule obieramy i kroimy w talarki o grubości ok 1 cm.
    W garnku o grubym dnie roztapiamy masło. Wrzucamy kapustę i chwilę podsmażamy.Przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości na małym ogniu(ok 15min)W międzyczasie drobno siekamy koperek. Po 10 min gotowania zlewamy nadmiar wody z garnka, zmniejszamy lekko gaz, mieszamy wszystko raz jeszcze i dodajemy koperku śmietanki(około pół szklanki).
    Doprawiamy do smaku i podajemy jako dodatek do obiadu lub lekką kolację na zimno lub ciepło

Porady

jeżeli potrawa wyda nam się zbyt rzadka należny wtedy oprószyć danie mąka smacznego!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy