Młoda marchew duszona z tymiankiem

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Młoda,chrupiąca i aromatyczna marchew pasuje niemalże do każdego dania.Pięknie prezentuje się na talerzu i wyśmienicie smakuje.Szkoda tylko,że młoda marchew nie jest dostępna przez cały rok.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • marchewka
    2 ząbki czosnku
    mała cebula
    świeży tymianek
    2 szczypty cukru
    1-2 łyżki soku z cytryny
    1-2 łyżki masła
    1 łyżka miodu
    pieprz
    sól

Młoda marchew duszona z tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę oczyszczamy.Odcinamy zieloną nać,pozostawiając tylko około 1,5 cm zielonego.W osolonej i lekko posłodzonej wodzie gotujemy marchewki dodając łyżkę soku z cytryny.Gotujemy około 20-25 minut.Następnie na patelni rozgrzewamy masło,dodając poszatkowaną drobniutko cebulkę,czosnek.Dusimy,aż się delikatnie zeszkli.Całość doprawiamy pieprzem,solą,odrobiną cukru,sokiem z cytryny,miodem i tymiankiem.Mieszamy i dodajemy marchewki.Dusimy około 5 minut na małym ogniu,mieszając delikatnie.Marchewki podajemy obsypane świeżym tymiankiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy