Młoda,chrupiąca i aromatyczna marchew pasuje niemalże do każdego dania.Pięknie prezentuje się na talerzu i wyśmienicie smakuje.Szkoda tylko,że młoda marchew nie jest dostępna przez cały rok.
Młoda marchew duszona z tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę oczyszczamy.Odcinamy zieloną nać,pozostawiając tylko około 1,5 cm zielonego.W osolonej i lekko posłodzonej wodzie gotujemy marchewki dodając łyżkę soku z cytryny.Gotujemy około 20-25 minut.Następnie na patelni rozgrzewamy masło,dodając poszatkowaną drobniutko cebulkę,czosnek.Dusimy,aż się delikatnie zeszkli.Całość doprawiamy pieprzem,solą,odrobiną cukru,sokiem z cytryny,miodem i tymiankiem.Mieszamy i dodajemy marchewki.Dusimy około 5 minut na małym ogniu,mieszając delikatnie.Marchewki podajemy obsypane świeżym tymiankiem.
Komentarze