MŁODY SMERF

0 (0 ocen)

Polecam...

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    2łyżki mąki ziemniaczanej
    5 łyżek mąki torotwej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju
    Masa budyniowa:
    1 l ''Kubusia''
    3 budynie śmietankowe
    Masa śmietankowa:
    1 niebieska galaretka
    400 ml śmietany kremówki
    3 łyżki cukru pudru
    Warstwa niebieska:
    2 niebieskie galaretki

Młody smerf - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić z cukrem, gdy piana będzie sztywna dodawać stopniowo po 1 żółtku, gdy będzie to dobrze ubite dodać resztę składników i delikatnie wymieszać to łyżką. Całe ciasto wylać na blachę o wymiarach 30x22 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 st.C. przez ok. 30 min.
  • 2. Masa budyniowa: Budynie ugotować z sokiem ''Kubuś'', aż do zgęstnienia., gorący budyń wylać na ciasto. Schłodzić.
  • 3. Masa śmietankowa: Ubić śmietanę, dodając stopniowo cukier puder do smaku. Potem to połączyć z tężejącą galaretką. Wylać to na masę budyniową i schłodzić.
  • 4. Warstwa niebieska: 2 niebieskie galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody, tężejące wylać na masę śmietanową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy