Taka czerwona kapusta uduszona z porem i kawałkami jabłka dobrze się komponuje z różnymi daniami mięsnymi.
60 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
2 małe główki czerwonej kapusty (w sumie 2,5 kg)
1 duży por
3 twarde jabłka
4 łyżki masła
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki pieprzu
4 łyżki octu winnego
Modra kapusta duszona z porem i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozgrzewamy masło. Wrzucamy pora pokrojonego w półplasterki i dusimy przez około 10 minut, aż się zeszkli.
Z kapusty usuwamy wierzchnie liście, wycinamy głąb. Szatkujemy kapustę i dodajemy do pora. Wlewamy wodę (mniej, niż wynosi poziom kapusty) i gotujemy około 30 minut.
Dodajemy jabłka pokrojone w kostkę oraz przyprawy. Gotujemy jeszcze kilka minut. Pod koniec dodajemy ocet winny.
Komentarze