Modra kapusta duszona z porem i jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Taka czerwona kapusta uduszona z porem i kawałkami jabłka dobrze się komponuje z różnymi daniami mięsnymi.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 małe główki czerwonej kapusty (w sumie 2,5 kg)
    1 duży por
    3 twarde jabłka
    4 łyżki masła
    2 łyżeczki cukru
    2 łyżeczki soli
    1,5 łyżeczki pieprzu
    4 łyżki octu winnego

Modra kapusta duszona z porem i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozgrzewamy masło. Wrzucamy pora pokrojonego w półplasterki i dusimy przez około 10 minut, aż się zeszkli.
    Z kapusty usuwamy wierzchnie liście, wycinamy głąb. Szatkujemy kapustę i dodajemy do pora. Wlewamy wodę (mniej, niż wynosi poziom kapusty) i gotujemy około 30 minut.
    Dodajemy jabłka pokrojone w kostkę oraz przyprawy. Gotujemy jeszcze kilka minut. Pod koniec dodajemy ocet winny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy