Modre gołąbki

0 (0 ocen)

  • Średni

Gołąbki z czerwonej kapusty.

  • Średni

Składniki:

  • - kapusta (czerwona): 1 sztuka
    - kasza (jęczmienna): 1 szklanka
    - mięso (mielone): 30 dekagramów
    - cebula: 2 sztuki
    - boczek: 10 dekagramów
    - woda: 2 szklanki
    - olej (do smażenia): 2 łyżki
    - pieczarki: 20 dekagramów
    - śmietana: 2 łyżki
    - mąka: 1 łyżka
    - sól (do smaku): 1 łyżeczka
    - pieprz czarny (do smaku): 1 łyżeczka
    - zioła prowansalskie: 1 łyżeczka
    - oregano: 1 łyżeczka
    - papryka (słodka i ostra): 2 łyżeczki

Modre gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę sparzamy i ostrożnie
    oddzielamy liście. Moczymy
    je chwilę w osolonym wrzątku,
    aby zmiękły. Boczek kroimy
    w kostkę i wytapiamy na patelni.
    Cebulę kroimy w kostkę.
  • 2. Farsz: cebulę podsmażamy
    na boczku. Dodajemy do mielonego
    mięsa, mieszamy i doprawiamy
    do smaku. Kaszę
    płuczemy i wsypujemy do gorącej
    osolonej wody. Gotujemy.
    Mieszamy z mięsem. Farsz nakładamy
    na liście kapusty i zwijamy,
    formując gołąbki.
  • 3. Gołąbki chwilę smażymy,
    a następnie podlewamy wodą
    i dusimy do miękkości. W tym
    czasie robimy sos. Cebulę kroimy
    w kostkę i szklimy na oleju.
    Pieczarki oczyszczamy, kroimy
    w cienkie plasterki i dodajemy
    do cebuli. Podlewamy wodą
    i dusimy. Doprawiamy przyprawami
    i ziołami. Zagęszczamy
    śmietaną wymieszaną z mąką.
  • 4. Jeśli liście kapusty są twarde
    i zbyt kruche, możemy najpierw
    gotować je ok. 15 minut w osolonej
    wodzie (lub całą główkę
    ok. 1/2 godziny).

Komentarze

Podobne przepisy