1.Kapustę sparzamy i ostrożnie
oddzielamy liście. Moczymy
je chwilę w osolonym wrzątku,
aby zmiękły. Boczek kroimy
w kostkę i wytapiamy na patelni.
Cebulę kroimy w kostkę.
2.Farsz: cebulę podsmażamy
na boczku. Dodajemy do mielonego
mięsa, mieszamy i doprawiamy
do smaku. Kaszę
płuczemy i wsypujemy do gorącej
osolonej wody. Gotujemy.
Mieszamy z mięsem. Farsz nakładamy
na liście kapusty i zwijamy,
formując gołąbki.
3.Gołąbki chwilę smażymy,
a następnie podlewamy wodą
i dusimy do miękkości. W tym
czasie robimy sos. Cebulę kroimy
w kostkę i szklimy na oleju.
Pieczarki oczyszczamy, kroimy
w cienkie plasterki i dodajemy
do cebuli. Podlewamy wodą
i dusimy. Doprawiamy przyprawami
i ziołami. Zagęszczamy
śmietaną wymieszaną z mąką.
4.Jeśli liście kapusty są twarde
i zbyt kruche, możemy najpierw
gotować je ok. 15 minut w osolonej
wodzie (lub całą główkę
ok. 1/2 godziny).
Komentarze