Modre gołąbki z kurczakiem

0 (0 ocen)

Pyszna alternatywa dla wielbicieli gołąbków .

Składniki:

  • 1 główka czerwonej kapusty

    500 g mięsa mielonego z kurczaka

    100 g ryżu

    1 pęczek natki pietruszki

    1 łyżka przyprawy do kurczaka

    świeżo mielona sól himalajska

    świeżo mielony zielony pieprz

    0,5 l bulionu drobiowego

Modre gołąbki z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie .

    Nie musi być całkiem miękki , gdyż " dojdzie " podczas duszenia gołąbków .

    Ryż odcedzić i przepłukać zimną wodą .

    Dodać do ryżu mielone mięso z kurczaka i posiekaną natkę pietruszki .

    Doprawić przyprawą do kurczaka , solą i zielonym pieprzem .

    Z kapusty usunąć ostrym nożem głąb .

    Włożyć ją do garnka , zalać wrzątkiem i gotować , aż wierzchnie liście staną się elastyczne .

    Kapustę wyjąć , osączyć , zdjąć miękkie liście .

    Brzydkie liście ułożyć na dnie brytwanny w której będą dusiły się gołąbki .

    Na każdy liść nałożyć porcję farszu i zwinąć dość ciasno od nasady .

    Zawinąć brzegi liścia do środka i tak przygotowane gołąbki ułożyć w brytwannie ściśle jeden obok drugiego .

    Całość zalać bulionem drobiowym , tak , żeby gołąbki były przykryte .

    Brytwannę z gołąbkami wstawić do piekarnika do 180 - 200 stopni i dusić 1,5 - 2 godziny .

    Podawać z ulubionym sosem .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy