Moja pierwsza Szarlotka

0 (0 ocen)

Jak co niektórzy wiedzą piec nie potrafię.Odważyłam się huraaaaaa to mój sukces ;) .A przepis znalazłam na margarynie tortowej.Jedynie co zmieniłam to dodałam cynamon.

Składniki:

  • 250g margaryny tortowej
    1/2kg maki tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    150ml śmietany (dałam 18%)
    1 kg.jabłek
    3 żółtka
    2 łyżeczki cynamonu
    4 łyżki cukru pudru

Moja pierwsza szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy wydrążamy środek kroimy w kostkę i prażymy w garnku z dwiema łyżkami cukru i dwiema łyżeczkami cynamonu.Mąkę,proszek do pieczenia , margarynę,żółtka,pozostały cukier puder i śmietanę mieszamy ręcznie na jednolite ciasto.
  • Moja pierwsza Szarlotka 2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy połową ciasta.Na ciasto dodajemy przestudzone uprażone jabłka.Na jabłka kładziemy kolejną warstwę ciasta.Mozna sobie je pokruszyć lub dać w całości albo jeszcze inaczej to już wasz wybór.Piekarnik rozgrzewamy do 180*C góra dół-środkowa półka i pieczemy około 50minut i gotowe.

    Blaszkę miałam o wymiarach 29cm x 25cm

Komentarze

Podobne przepisy