Moja szarlotka

0 (0 ocen)

pyszna szarlotka z papierówek

Składniki:


  • 350 g mąki pszennej typ 500
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    175 g margaryny Kasia
    100 g brązowego cukru
    2 żółtka
    1 szczypta soli
    500 g papierówek ( po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych )
    2 łyżki cynamonu
    2 łyżki mąki
    2 łyżki cukru
    cukier puder do posypania

Moja szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce robota z nożami do siekania. Pulsacyjnie połączyć je i włożyć na blat lub stolnicę i zagnieść ciasto. Ciasto włożyć do lodówki na czas przygotowania jabłek. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Przełożyć je do miski, wsypać, mąkę, cynamon i cukier i wymieszać.
  • 2. Ciasto wyjąć z lodówki, 2/3 rozkruszyć do formy o średnicy 23 cm wysmarowanej margaryną i za pomocą dłoni lub jakiegoś płaskiego naczynia ubić w formie robiąc na bokach podwyższenie. W środek wyłożyć przygotowane jabłka i pokruszyć na górze resztę ciasta. Szarlotkę piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 50-55 minut. Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy