Moja Tarta Tatin

0 (0 ocen)

  • 30 min

:) mały eksperyment który okazał się super szybkim deserem dla niespodziewanych gości

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    200g mąki pszennej
    20g cukru
    szczypt soli
    100g miękkiego masła
    1 żółtko
    2 łyżki wody

    Nadzienie:
    6 jabłek
    150g masła
    150g cukru
    cynamon

Moja tarta tatin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok.20/30 minut
  • 2. Masło roztapiamy i dodajemy cukier robimy karmel (cukier całkowicie się rozpuści i nabierze ładnego złotego koloru)
    jabłka kroimy na cząstki.
  • 3. Karmel przelewamy do blaszki do tary, układamy ścisło 2 warstwy jabłek, posypujemy cynamonem. wkładamy całość do piekarnika na ok.20 minut aż karmel poddusi jabłka (wszystko musi lekko się dusić i jabłka muszą zmienić kolor)
  • 4. Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy na duży okrąg. Wyciągamy ciasto z piekarnika przykrywamy ciastem , wystające kawałki ponad brzeg lekko wciskamy do środka.
    Całość pieczemy jeszcze jakieś 20/ 30 minut
  • 5. Po upieczeniu do ciasta przykładamy duży talerz i szybkim energicznym ruchem odwracamy.Podajemy z lodami i kawałkiem mięty :)

Porady

Tortownica nie nadaje się do tarty, jednak konieczna jest płytka blaszka do tarty :)

Komentarze

Podobne przepisy