Moja tarta tatin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok.20/30 minut
2.Masło roztapiamy i dodajemy cukier robimy karmel (cukier całkowicie się rozpuści i nabierze ładnego złotego koloru)
jabłka kroimy na cząstki.
3.Karmel przelewamy do blaszki do tary, układamy ścisło 2 warstwy jabłek, posypujemy cynamonem. wkładamy całość do piekarnika na ok.20 minut aż karmel poddusi jabłka (wszystko musi lekko się dusić i jabłka muszą zmienić kolor)
4.Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy na duży okrąg. Wyciągamy ciasto z piekarnika przykrywamy ciastem , wystające kawałki ponad brzeg lekko wciskamy do środka.
Całość pieczemy jeszcze jakieś 20/ 30 minut
5.Po upieczeniu do ciasta przykładamy duży talerz i szybkim energicznym ruchem odwracamy.Podajemy z lodami i kawałkiem mięty :)
Porady
Tortownica nie nadaje się do tarty, jednak konieczna jest płytka blaszka do tarty :)
Komentarze