Moje bazyliowe pesto

0 (0 ocen)

  • 20 min

W ogródku mam "pole" bazylii, dlatego często robię pesto. Zachęcam do zrobienia mojej wersji.

  • 20 min

Składniki:

  • 42 g świeżych listków bazylii
    4 ząbki czosnku
    4-5 łyżeczek pestek słonecznika
    10 pistacji
    1 prawie płaska łyżeczka soli
    ok. 100 ml oliwy z oliwek

Moje bazyliowe pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ihs4xu 1. Świeże listki bazylii ( u mnie z ogródka ) płuczemy i lekko osuszamy w ściereczce.
    Odmierzamy 42 g .
  • 2. Listki wkładamy do blendera, dodajemy pestki słonecznika, przepołowione ząbki czosnku, sól, pistacje, wlewamy ok. 50 ml oliwy i blendujemy.
    W trakcie blendowania dolewamy oliwę. U mnie ogólnie było to prawie 100 ml.
    Jeśli nie zużyjemy całego pesto, możemy je przechować.
    Pesto przekładamy do słoiczka, wierzch przykrywamy folią przezroczystą i odkładamy do lodówki. Następnego dnia po zdjęciu foli pesto będzie wciąż zielone.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy