Moje de volaille

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Uwielbiamy z mężem zajadać się nimi na uroczystościach, moi goście także polubili tę potrawę

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 2 filety z piersi kurczaka
    - 2 kawałeczki masła ( wychodzi w sumie około łyżki)
    - przyprawy ( sól, pieprz, ulubione zioła)
    - mąka, jajko, bułka tarta do panierki
    - olej do smażenia

Moje de volaille - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Każdy filet dokładnie myjemy, osuszamy i bardzo delikatnie rozbijamy na cieniutkie plastry- trzeba tylko uważać, żeby nie robić dziur. Posypujemy solą, pieprzem a na środek każdego plastra kładziemy zmrożony kawałeczek masła. Zawijamy jak krokiety( najpierw boki, potem rolujemy). Po zawinięciu staramy się nadać w ręku pożądany owalny kształt kotleta lub zostawiamy tak jak nam się udało zwinąć i wkładamy na co najmniej pół godziny do lodówki. Po upływie tego czasu panierujemy w mące, jajku i bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Podana porcja jest dla dwóch osób.

Komentarze

Podobne przepisy