Mrożona Mela

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Deser zrobiłam jako dodatek do kwiatów, które wręczyłam mamie z okazji jej święta. Robisię go fajnie, bo można podjadać owoce.

Składniki:

  • ● podłużny melon (wtedy będzie z niego stabilne „naczynie”)
    ● kiść czerwonych winogron
    ● 2 owoce kiwi
    ● mała puszka brzoskwiń w syropie (najlepiej w cząstkach)
    ● 5 dag drobno mielonych orzechów włoskich
    ● wiórki czekoladowe
    ● ok. szklanki niegazowanej wody mineralnej
    ● bita śmietana w spreju
    ● gałązki mięty
    ● rurki do napojów

Mrożona mela - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mrożona Mela 1. Melona przekrawamy
    wzdłuż, usuwamy pestki i dużą
    łyżką (taka do lodów jest najlepsza)
    wybieramy miąższ,
    przekładając go do durszlaka
    (sok będzie potrzebny!). Wydrążone
    połówki zachowujemy,
    bo posłużą nam jako salaterki.
  • Mrożona Mela 2. Brzoskwinie odcedzamy. Syrop
    mieszamy z sokiem z melona.
    Owoce kroimy na mniejsze
    cząstki.
  • Mrożona Mela 3. Dokładamy przepołowione
    winogrona i kawałki kiwi. Owoce
    mieszamy i czekamy, aż
    spłynie z nich reszta soku. Do
    soku dolewamy wody i napełniamy
    do połowy miseczki
    z melona. Wstawiamy na pół
    godziny do zamrażarki.
  • 4. „Salaterki” wypełniamy owocami,
    posypujemy orzechami,
    ozdabiamy bitą śmietaną, wiórkami
    czekoladowymi i listkami
    mięty. Wkładamy rurkę do napojów
    (do wypicia soku).

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2008

Komentarze

Podobne przepisy