Deser zrobiłam jako dodatek do kwiatów, które wręczyłam mamie z okazji jej święta. Robisię go fajnie, bo można podjadać owoce.
Składniki:
● podłużny melon (wtedy będzie z niego stabilne „naczynie”)
● kiść czerwonych winogron
● 2 owoce kiwi
● mała puszka brzoskwiń w syropie (najlepiej w cząstkach)
● 5 dag drobno mielonych orzechów włoskich
● wiórki czekoladowe
● ok. szklanki niegazowanej wody mineralnej
● bita śmietana w spreju
● gałązki mięty
● rurki do napojów
1.Melona przekrawamy
wzdłuż, usuwamy pestki i dużą
łyżką (taka do lodów jest najlepsza)
wybieramy miąższ,
przekładając go do durszlaka
(sok będzie potrzebny!). Wydrążone
połówki zachowujemy,
bo posłużą nam jako salaterki.
2.Brzoskwinie odcedzamy. Syrop
mieszamy z sokiem z melona.
Owoce kroimy na mniejsze
cząstki.
3.Dokładamy przepołowione
winogrona i kawałki kiwi. Owoce
mieszamy i czekamy, aż
spłynie z nich reszta soku. Do
soku dolewamy wody i napełniamy
do połowy miseczki
z melona. Wstawiamy na pół
godziny do zamrażarki.
4.„Salaterki” wypełniamy owocami,
posypujemy orzechami,
ozdabiamy bitą śmietaną, wiórkami
czekoladowymi i listkami
mięty. Wkładamy rurkę do napojów
(do wypicia soku).
Komentarze