Muffinki bakaliowe z truskawkami i nutką cynamonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy i usuwamy szypułki, następnie przekrawamy na pół.
Czekolady kroimy na małą kosteczkę.
2.Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i szczyptą soli na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cynamon, dodajemy śmietanę i dokładnie ucieramy.
Na koniec wsypujemy bakalie, dodajemy truskawki i wlewamy mleko, całość mieszamy dokładnie łyżką.
3.Ciasto przekładamy do foremki do pieczenia muffinek, dodatkowo używamy papierowych papilotek.
4.Następnie muffinki pieczemy około 25 - 30 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone.
5.Upieczone studzimy i podajemy. Przed podaniem możemy je oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze