Muffinki bakaliowe z truskawkami i nutką cynamonu

0 (0 ocen)

  • 40 min

Bardzo pyszne, mięciutkie i pachnące. Pełne bakalii, owoców i aromatycznego cynamonu. Idealne na podwieczorek. Polecam.

  • 40 min

Składniki:

  • 3 jajka
    12,5 dag masła lub margaryny
    4 płaskie łyżki cukru pudru
    szczypta soli
    półtorej szklanki mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki rodzynek
    2 łyżki wiórek kokosowych
    4 kostki białej czekolady
    2 kostki mlecznej czekolady
    15 truskawek
    2 płaskie małe łyżeczki cynamonu
    2 płaskie łyżki śmietany 12%
    50 ml mleka

Muffinki bakaliowe z truskawkami i nutką cynamonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy i usuwamy szypułki, następnie przekrawamy na pół.
    Czekolady kroimy na małą kosteczkę.
  • 2. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i szczyptą soli na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cynamon, dodajemy śmietanę i dokładnie ucieramy.
    Na koniec wsypujemy bakalie, dodajemy truskawki i wlewamy mleko, całość mieszamy dokładnie łyżką.
  • 3. Ciasto przekładamy do foremki do pieczenia muffinek, dodatkowo używamy papierowych papilotek.
  • 4. Następnie muffinki pieczemy około 25 - 30 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone.
  • 5. Upieczone studzimy i podajemy. Przed podaniem możemy je oprószyć cukrem pudrem.

Porady

Z przepisu wychodzi 12 sztuk muffinek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy