Muffinki oliwkowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne wytrawne muffinki które zachwycą nawet najbardziej wybrednych gości

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka typ 650: 250 gramów
    - mleko: 250 mililitrów
    - margaryna do pieczenia: 125 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - przyprawa do pizzy: 3 łyżeczki
    - sól ziołowa: 2 łyżeczki
    - zielone nadziewane oliwki: 20 sztuk
    - cebula: 0.5 sztuki
    - wędlina bez tłuszczu: 4 plastry

Muffinki oliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oliwki, cebulę i wędlinę drobno kroimy i odstawiamy. Do miski wsypujemy mąkę, proszek, sól, przyprawę do pizzy. Mieszamy. Masło roztapiamy w rondelku lub mikrofali i dodajemy do miski z mąką, mieszamy. Następnie do mąki i masła dodajemy mleko i jajka, miksujemy na gładką masę. Dodajemy do niej oliwki, cebulę i wędlinę i mieszamy. Powstałą masę nakładamy do foremek na około 3/4 wysokości i pieczemy przez około 30~40 minut w temperaturze 180 stopni

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy