Muffinki truskawkowe z kruszonką

0 (0 ocen)

  • 15 min

Muffinki sezonowe, czyli z dodatkiem truskawek. Na wierchu delikatne ,,okruchy”, które bogacą smak tego wypieku.

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki na 24 sztuk:
    3 szkl. mąki
    1 ¼ szkl. cukru
    1,5 łyżeczk proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    ½ łyżeczki soli
    3 jajka
    ¾ szkl. oleju
    1 ¼ szkl. mleka
    2,5 szkl. pokrojonych truskawek

    Kruszonka:
    150g zmielonych migdałów
    30g masła
    4,5 łyżeczki cukru

Muffinki truskawkowe z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    W jednej miseczce połączyć mokre składniki, czyli jajka, mleko, olej. W drugiej suche: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól. Wymieszane ,,mokre” dodać do ,,suchych” i ponownie (delikatnie) wymieszać (do połączenia składników. Dodać truskawki, wymieszać z ciastem. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, które następnie wyłożyć ciastem. Na wierzch posypać kruszonką.

    Kruszonka:
    Wszystkie składniki połączyć i rozcierać palcami.

Porady

Piec ok. 25 minut w 190°C Smakują najlepiej ostudzone.

Komentarze

Podobne przepisy