Muffinki z kiwi

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pomysł na przepis z kiwi, którego często kupujemy cały koszyczek a następnie ciężko je zjeść wszystkie zanim się zepsują. Te muffinki są miękkie, słodkie, lekko karmelowe dzięki dodatkowi brązowego cukru a nasionka kiwi przyjemnie chrupią w zębach.

  • 60 min

Składniki:

  • - 30 dag mąki
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 łyżeczka sody
    - 15 dag cukru brązowego
    - 250 ml mleka
    - 80 ml oleju
    - 1 jajko
    - 4 kiwi

    Dodatki
    - 250 śmietany kremówki
    - żelfx
    - kiwi

Muffinki z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie ciasta 1. (Ciasto przygotowujemy mieszając wszystko łyżką lub widelcem). Jajko, mleko, cukier i olej dokładnie mieszamy widelcem aż dobrze się połączą. Dodajemy mąkę, proszek, sodę, mieszamy , ale niezbyt długo - ma powstał jednolite ciasto.
  • Wmieszać kiwi 2. Kiwi obieramy, kroimy w drobną kostkę, mieszamy razem z masą. Foremki wykładamy do ok. 3/4 wysokości a następnie pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut aż mocno wyrosną, popękają i się ze złocą.
  • Dekorujemy muffinki 3. Ubijamy kremówkę z żelfiksem dekorujemy na wierzchu ostudzone muffinki, kładziemy owoce kiwi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy