Pomysł na przepis z kiwi, którego często kupujemy cały koszyczek a następnie ciężko je zjeść wszystkie zanim się zepsują. Te muffinki są miękkie, słodkie, lekko karmelowe dzięki dodatkowi brązowego cukru a nasionka kiwi przyjemnie chrupią w zębach.
60 min
Składniki:
- 30 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 15 dag cukru brązowego
- 250 ml mleka
- 80 ml oleju
- 1 jajko
- 4 kiwi
Muffinki z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.(Ciasto przygotowujemy mieszając wszystko łyżką lub widelcem). Jajko, mleko, cukier i olej dokładnie mieszamy widelcem aż dobrze się połączą. Dodajemy mąkę, proszek, sodę, mieszamy , ale niezbyt długo - ma powstał jednolite ciasto.
2.Kiwi obieramy, kroimy w drobną kostkę, mieszamy razem z masą. Foremki wykładamy do ok. 3/4 wysokości a następnie pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut aż mocno wyrosną, popękają i się ze złocą.
3.Ubijamy kremówkę z żelfiksem dekorujemy na wierzchu ostudzone muffinki, kładziemy owoce kiwi.
Komentarze