Muffinki z rabarbarem i kruszonką

0 (0 ocen)

Pyszny, kwaskowy smak przełamuje słodycz ciasta i kruszonki.

Składniki:


  • 1 i 1/2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1 duże jajko
    1/2 szklanki mleka
    1/3 szklanki
    oleju rzepakowego
    1 łodyga rabarbaru

    Kruszonka:
    80g mąki
    40g zimnego masła
    40g cukru
    2 łyżeczki
    cukru waniliowego

Muffinki z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku robimy kruszonkę. Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą i odstawiamy do lodówki.
  • 2. Rabarbar kroimy na malutkie kawałki.
  • 3. Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. W osobnej misce roztrzepujemy składniki mokre (jajko, olej i mleko). Do składników suchych wlewamy składniki mokre i mieszamy drewnianą łyżką tylko do połączenia składników.
  • 4. Masę wykładamy do foremek na muffinki. Na wierzch każdej babeczki wykładamy rabarbar i posypujemy kruszonką.
  • 5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy