Muffinki z żurawiną i migdałami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Muffinki to szybkie i smaczne babeczki o wielu wcieleniach :) Podbiją one podniebienie każdego smakosza :)

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki:
    2 szklanki mąki pszennej
    2/3 szklanki cukru kryształu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 szklanka mleka
    80 ml oleju
    2 jaja
    3/4 szklanki żurawiny
    0,5 szklanki migdałów

Muffinki z żurawiną i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki mokre 1. Składniki mokre takie jak jajka, mleko oraz olej dokładnie wymieszać.
  • Składniki suche 2. W drugiej miseczce wszystkie składniki suche tj. mąkę, cukier kryształ, proszek do pieczenia, cukier waniliowy wymieszać i stopniowo dodawać do wymieszanych składników mokrych. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Bakalie 3. Kiedy konsystencja ciasta będzie jednolita dodajemy żurawinę i migdały.
  • Papilotki 4. Formę na muffinki wykładamy papilotkami lub smarujemy tłuszczem. Do każdego otworu nalewamy ciasto na wysokość 3/4.
  • Muffinki z żurawiną i migdałami 5. Muffinki wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180*C i pieczemy około 25 min do momentu "suchego" patyczka. Ostygnięte delikatne posypuję cukrem pudrem.
    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy