Na zewnątrz jest zimno więc postanowiłam zrobić trochę oszukane, tylko z wyglądu przypominające lody, muffinki pieczone w wafelkach z kremem czekoladowym.
40 min
Składniki:
Ciasto:
120 g masła
3/4 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1/2 szklanki oranżady
Muffinkowe lody - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Masło utrzeć z cukrem, dodać proszek do pieczenia, jajka, mąkę i oranżadę, zmiksować. pokroić, dodać. Nakładać do wafelków do nie więcej jak 3/4 wysokości. Po nałożeniu ciasta do wafelków należy od razu piec żeby wafle nie rozmokły. Piec ok 25 minut w 180°C. Ostudzić.
2. Czekoladę rozpuścić na parze lub w mikrofali, ostudzić. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Dodawać ją powoli do rozpuszczonej, zimnej czekolady, cały czas miksując. Szprycą udekorować wystudzone muffinki na podobieństwo lodów. Można posypać dowolną posypką.
Komentarze