Muffiny Dyniowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dziś chciałabym Was poczęstować pysznymi dyniowymi muffinami o pięknym, korzennym zapachu. Muffiny są pyszne ! Najlepiej smakują jeszcze ciepłe - chwilkę po upieczeniu :)Z podanych składników wyszło mi 14 muffinów. Zachęcam do upieczenia tych małych słodkich pyszności :)

  • 30 min

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    1/3 szklanki brązowego cukru
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    2 jajka
    1 szklanka surowej dyni startej na tarce o małych oczkach
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1/3 łyżeczki soli
    1/2 szklanki oliwy z oliwek (można zastąpić olejem roślinnym)
    3 łyżki miodu
    2 łyżeczki wiórków kokosowych

Muffiny dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzej do 175 c.
    Do miski wsyp mąkę, cukier, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszaj. Następnie dodaj dynię, jajka, oliwę z oliwek, miód i wiórki kokosowe, wszystko dokładnie wymieszaj. Papilotki napełnij do 2/3 wysokości. Wstaw do piekarnika o piecz około 25 minut ( do tzw suchego patyczka).

    Smacznego :)!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy