Muffiny dyniowe z cynamonowym lukrem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis pochodzi z bloga Gotuję bo lubię, poczyniłam jedynie nieznaczne modyfikacje.

  • 30 min

Składniki:

  • - 2 pełne szklanki pszennej
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1/2 łyżeczki sody
    - 1 pełna szklanka cukru trzcinowego
    - 1 pełna łyżeczka cynamonu
    - 2 jajka
    - 1 szklanka puree z dyni (ja użyłam zwyczajnej)
    - 1/3 szklanki mleka
    - 4 łyżki oleju
    - 100 g posiekanych orzechów włoskich (pominęłam)
    * Lukier:
    - 1 szklanka cukru pudru
    - 1/2 łyżeczki cynamonu
    -3-4 łyżki mleka

Muffiny dyniowe z cynamonowym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i cynamonem. Dodać pozostałe składniki i wymieszać (tylko do połączenia składników). Piekarnik nagrzać do 185 st. Ciasto na muffiny wyłożyć do silikonowych foremek do 3/4 wysokości i wstawić do piekarnika na 22 minuty (do suchego patyczka). Wyjąć z foremek i lekko przestudzić. Składniki na lukier wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Muffiny zanurzać w lukrze i odstawić do wystygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy