Muffiny dyniowe z dżemem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zdrowe slodkosci- polecam!

  • 60 min

Składniki:

  • .2 szklanki maki pszennej
    .3 jajka
    .3 lyzki jogurtu
    .1/2 szklanki oleju kukurydzianego
    .3/4 szklanki cukru
    .1 lyzeczka sody oczyszczonej
    .1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
    .1 lyzeczka octu jabkowego ( lub innego )
    .1/2 szklanki pulpy z dyni
    .sok z polowy cytryny
    .skorka starta z polowy cytryny

Muffiny dyniowe z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bialka jaj ubijamy na sztywno- odstawiamy.
    Do misy miksera wkladamy zoltka,cukier i ubijamy na puszek,dodajemy sok z cytryny,pulpe z dyni,jogurt,olej ,skorkae otarta z cytryny potem make przesiana z proszkiem do pieczenia.
  • 2. Sode oczyszczona zalewamy octem,mieszamy i dodajemy do masy a na koniec delikatnie dodajemy ubita piane z bialek.
  • 3. Przygotowane pipetki umieszczone na blaszce do mufiinek i wypelniamy je ciastem.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180stC przez 30 min.
  • 4. Z zimnych muffinkow scinamy kapturki i kruszymy je.
    W muffinkach robimy dziurki i wypelniamy je dzemem lub kremem jak kto woli ,smarujemy rowniez ich powierzchnie,posypujemy pokruszonym ciastem,nastepnie polewamy polewa czekoladowa i podajemy.
  • 5. Smacznego!

Porady

Z tego przepisu otrzymamy 16 porcji.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy