Muffiny migdałowe z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Muffinki są przepyszne, mocno wilgotne oraz bardzo proste w przygotowaniu. Ich migdałowy smak idealnie komponuje się z truskawkami i tym samym tworzy ciastko, któremu naprawdę trudno jest się oprzeć. Dodatkowo cudownie pachnące...

  • 35 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (około 8 sztuk)
    1/2 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
    2 łyżki oleju
    1/3 łyżeczki aromatu/ekstraktu migdałowego
    1 jajko
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki migdałowej/zmielonych migdałów
    1/2 szklanki cukru (u mnie ksylitol; można dodać mniej)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    Dodatkowo:
    100g truskawek

Muffiny migdałowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W pierwszej misce należy wymieszać jajko, mleko oraz olej, a w drugiej - obie mąki, cukier, proszek do pieczenia i sodę.
    Suche składniki połączyć z mokrymi.
    (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
    Na końcu do masy wmieszać truskawki uprzednio pokrojone w kostkę.
    Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, a następnie wypełnić ciastem do 4/5 ich wysokości.
    Muffinki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni.
    Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.

Komentarze

Podobne przepisy