Muffiny migdałowe z truskawkami

0 (0 ocen)

Puszyste, miękkie i delikatne muffiny na maślance i oleju rzepakowym z sezonowymi truskawkami.

Składniki:

  • Składniki na 12 sztuk:

    1 szklanka* zmielonych migdałów
    3/4 szklanki mąki pszennej
    3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru
    2 jajka
    niepełne 3/4 szklanki maślanki
    75 ml oleju rzepakowego
    kilka kropel olejku migdałowego
    100 g truskawek
    50 g płatków migdałowych

    * szklanka o pojemności 250 ml

Muffiny migdałowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszać ze sobą mąkę, zmielone migdały i proszek do pieczenia.
  • 2. W drugiej misce jajka ubić z cukrem do białości. Wlać powoli maślankę i olej rzepakowy, nie przerywając miksowania. Do masy wsypać mąkę z migdałami i proszkiem, wymieszać dokładnie łyżką.
  • 3. Truskawki umyć, drobniej pokroić.
  • 4. Do papierowych papilotek na muffiny wlać po łyżce masy, położyć 2-3 kawałki truskawek i zalać pozostałą masą. Wierzch posypać płatkami migdałów, można dodatkowo ułożyć po kawałku truskawki.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor, ok. 20-25 minut w 190 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy