MUFFINY MOCNO MIĘTOWE

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dla osób, które uwielbiają połączenie czekolady z miętą, a jest tych osób sporo ;)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO
    - 2 szklanki mąki pszennej
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1/2 szklanki cukru
    - 1 cukier wanilinowy
    - 2 łyżki kakao
    - 1 tabliczka gorzkiej czekolady z kawałkami mięty
    - 1 jajko
    - 1/2 szklanki oleju
    - 1 szklanki maślanki

    KREM MIĘTOWY:
    - 1 krem do tortu o smaku waniliowym
    - 3/4 szklanki mleka
    - 3 listki mięty

    DODATKOWO DO OZDOBY:
    - pastylki miętowe w czekoladzie
    - listki mięty
    - smerfy ( dla dzieci)

Muffiny mocno miętowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Przygotować ciasto: składniki suche łączymy razem, a w osobnym naczyniu łączymy wszystkie składniki mokre. Następnie przelewamy składniki mokre do suchych. Dodajemy startą czekoladę. Mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wykładamy do foremek i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez 20 minut.

    2. Przygotować krem: do miksera wsypać krem do tortu oraz wlać mleko. Dokładnie wymieszać na najwyższych obrotach przez ok. 3 min. Następnie dodać posiekane drobno listki mięty i wymieszać. Krem przekładamy do szprycy i ozdabiamy muffiny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy