muffiny orzechowe ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis na wspaniałe muffiny z dużą ilością orzechów i śliwek. Znakomity smak, po prostu spróbujcie.
Przepis z książki C. Meyera "Wszystkie smaki Skandynawii".

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g miękkiego masła
    200 g cukru
    2 jajka
    125 g mąki pszennej
    1 szklanka orzechów włoskich drobno posiekanych
    10 dojrzałych śliwek

Muffiny orzechowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieram z cukrem na jasną, puszystą masę. Cały czas ubijając dodaję po jednym jajku. Na koniec wsypuję mąkę i posiekane orzechy, mieszam starannie na niskich obrotach. Śliwki kroję w kostkę i dodaję do masy. Ciasto nakładam do foremek i piekę około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Najlepiej smakują na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy