Wzorowałam się na przepisie znalezionym na mojewypieki.com i oczywiście się nie zawiodłam. Muffinki wyrosły rewelacyjne, a w smaku przypominały trochę słodkie bułki ze śliwkami.
40 min
Składniki:
Składniki (na ok. 15 muffinek w zależności od wielkości foremek):
2 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 jajka, roztrzepane
120 g drobnego cukru do wypieków
1/2 szkl. oleju słonecznikowego
300 g kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
śliwki
1/4 szklanki cukru demerara (do posypania)
Muffiny ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W jednym naczyniu mieszamy składniki suche (mąkę pszenną, proszek, sodę, cukier), w drugim mokre (jajka, olej, śmietanę). Zawartoc obu naczyn laczymy ze soba. Ciasto nakladamy do foremek na muffinki, każdą muffinkę kladziemy polowke sliwki i posypujemy cukrem demerara. Muffiny pieczemy ok. 25 minut w temperatutrze 190ºC.
Porady
Śliwki można zastąpić jabłkami, jagodami, borówkami itp
Komentarze