Muffiny z białą czekoladą

0 (0 ocen)

Gdy mam ochotę na coś słodkiego lubię przygotować muffiny. Z racji tego, że nie lubię spędzać dużo czasu w kuchni, muffiny są jak najbardziej odpowiednie. Szybko, prosto i bardzo pysznie.

Składniki:


  • półtorej tabliczki białej czekolady
    150 gram masła
    300 gram mąki
    pół łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szklanka cukru
    2 łyżki kakao
    2 jajka
    170 ml mleka
    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Muffiny z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopiłam. Mąkę przesiałam do miski. Dodałam proszek do pieczenia, kakao i sodę. Wsypałam cukier i wymieszałam.

    Do drugiej miski wbiłam jajka, dodałam mleko oraz ekstrakt z wanilii. Wszystko zmiksowałam. Czekoladę białą pokroiłam na małą kosteczkę.

    Następnie połączyłam składniki sypkie z mokrymi, dodałam roztopione masło i delikatnie wymieszałam. Następnie wrzuciłam czekoladę ( trochę sobie zostawiłam aby powciskać kawałki na wierzch muffin) i także krótko wymieszałam.

    Masę wyłożyłam do formy na muffiny, kawałki białej czekolady rozsypałam po wierzchu.

    Muffiny piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy