Muffiny z chili i żurawiną

0 (0 ocen)

  • 40 min

Słodko pikantne muffiny idealne jako samodzielna przystawka lub jako dodatek do dania głównego.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 średniej wielkości batat
    25 dag mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki brązowego cukru
    świeże chili
    łyżeczka soli
    125 ml oleju roślinnego
    6 jajek
    200 dag jogurtu bałkańskiego
    plasterek świeżego imbiru
    garść orzechów włoskich
    2 łyżeczki suszonego tymianku
    2 garści suszonej żurawiny

Muffiny z chili i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Batata obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy na parze ok. 20-30 min, aż będzie bardzo miękki. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem, posiekanym chili i imbirem, solą, tymiankiem, żurawiną i orzechami. W osobnej misce miksujemy olej, jajka, jogurt i batata.Obie masy ze sobą łączymy. Do foremek na muffiny wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze ok. 160-170 stopni C przez 25-30 minut.

Komentarze

Podobne przepisy