Muffiny z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Wytrawna przekąska,polecam jako dodatek do barszczu.

  • 50 min

Składniki:

  • 250 g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
    1/3 łyżeczki sproszkowanego imbiru
    1/3 łyżeczki kurkumy
    1/2 łyżeczki soli
    szczypta pieprzu
    3 łyżki posiekanego szczypiorku
    150 g pieczarek
    cebula
    2 łyżki oleju rzepakowego
    kilka plasterków wędliny
    30 g żółtego sera
    250 g jogurtu naturalnego
    1 łyżka majonezu
    1 jajko
    60 ml oleju rzepakowego

    papilotki ok. 20 sztuk

Muffiny z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone pieczarki pokroić drobno, cebulę posiekać. Na rozgrzanym oleju poddusić cebulę, dodać pieczarki i dusić 3-4 minuty, ostudzić.
    Wędlinę pokroić w drobną kostkę. Ser zetrzeć na drobne wiórki.
    Mąkę wymieszać ze wszystkimi suchymi składnikami, dodać pieczarki, wędlinę i połowę sera.
  • 2. W drugim naczyniu rozmącić jajko, dodać olej, jogurt i majonez, wymieszać dokładnie.
    Jednym ruchem wsypać suche składniki i wymieszać do połączenia składników.
    Napełnić papilotki do 2/3 wysokości, piec 20-25 minut w temperaturze 180*C.
    Pod koniec pieczenia posypać resztą sera i zapiec aż ser się rozpuści.
    Podawać jeszcze ciepłe.

Komentarze

Podobne przepisy