Bardzo szybki i prosty w wykonaniu, ale za to jak smakuje... Mocno czekoladowy, a według mojego przepisu z kawałkami gorzkiej czekolady i odrobiną rumu. Musicie spróbować!
Murzynek - smak dzieciństwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO
1. Margarynę, masło, cukier, kakao oraz wodę stawiamy na małym ogniu aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Następnie odstawiamy do ostudzenia.
2. Do masy dodajemy żółtka, miksujemy. Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy do masy czekoladowej. Następnie dodajemy rum, pokrojoną w kostkę czekoladę oraz mąkę. Mieszamy wszystko do uzyskania jednolitej masy.
3. Ciasto przekładamy do uniwersalnej blachy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut.
POLEWA
1. Czekoladę rozpuszczamy na parze wodnej. Polewamy ostudzone ciasto.
Komentarze