Mus cytrynowy

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Średni

Aż mus spróbować ;)

  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • - cytryna: 2 sztuki
    - cukier (chyba, że będzie za kwaśne to więcej): 0.75 szklanki
    - cukier wanilinowy: 1 opakowanie
    - jajka: 4 sztuki
    - mąka kukurydziana: 2 łyżki
    - masło: 20 gramów
    - woda: 200 mililitrów

    - kakao: 3 łyżeczki
    - bita śmietana: 1 opakowanie

Mus cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondla wrzucić żółtka, cukry, mąkę i wodę-gotować na małym ogniu. Dotrzeć do tego skórkę z cytryn i wycisnąć sok. Gotować, aż lekko zgęstnieje i zacznie bulgotać. Dodać masło, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.
    W misce ubić białka.
    Pianę delikatnie wymieszać z zimną masą cytrynową, przelać do pucharków i wstawić na minimum godzinę do zamrażarki.
    Podawać najlepiej z bitą śmietaną i kakao .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy