Mus czekoladowo-bazyliowy

0 (0 ocen)

  • 20 min

Rezultatem całych starań o nietuzinkowy deser, powstał mus czekoladowo-bazyliowy. Zaskakuje smakiem, ciężko rozpoznać co jest w środku a każda łyżeczka wciąga coraz bardziej i bardziej.... Plusem jest również to, że ma niski indeks glikemiczny, a więc jest to deser fit.

  • 20 min

Składniki:


  • 2 jaja
    100 g gorzkiej czekolady min. 70%
    40 g masła
    1,5 łyżeczki fruktozy
    garść bazylii
    sól

    dodatkowo:

    czekoladowe salaterki np z Słodki Świat

Mus czekoladowo-bazyliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Liście bazylii ucieramy z fruktozą. Gdy czekolada nam przestygnie dodajemy do niej żółtka i bazylię i miksujemy na wolnych obrotach. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie około 1\3 ubitej piany dodajemy do czekolady i dokładnie mieszamy. Gdy masa już nie będzie taka zbita dodajemy resztę białka i delikatnie mieszamy. Masę rozkładamy do czekoladowych salaterek lub pucharków i odkładamy do lodówki.

Komentarze

Podobne przepisy